Nieuwsbrief

Eerdere blog berichten leest u hieronder:


Maandag 21 juni

Met het begin van de zomer begint er bij Paardenlief ook het één en ander. Zo begint het bij Dagbesteding PLUS+ steeds drukker te worden door de aanmelding van nieuwe deelnemers. Met name de bezetting op de zaterdagen is nu (bijna) tot het maximum gekomen, maar ook op de doordeweekse dagen komen nu steeds meer deelnemers, zodat het daar ook nog gezelliger wordt. 

Verder zijn we bezig om weer te beginnen met het paardrijden, zowel tijdens Dagbesteding PLUS+, als voor de losse paardrijlessen. We gaan de komende tijd de afspraken vastleggen, zodat iedereen weet wanneer het paardrijden gepland staat.

Bart is ook begonnen zijn kennis over paarden te vergroten. Na een jaar lang veel van Jeanne geleerd te hebben en bij Paardenlief met de paarden gewerkt te hebben, heeft hij nu ook een masterclass paarden- en kuddegedrag gevolgd. Natuurlijk blijft Jeanne onze specialist op het gebied van paarden en hun gedrag, maar Bart kan er nu ook iets meer over vertellen.

Omdat Jeanne en Bart, net als alle deelnemers, willen blijven leren en steeds beter willen worden in wat ze doen, zijn ze allebei weer begonnen met studeren. Jeanne doet de HBO opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) met het profiel Jeugdzorgwerk, terwijl Bart een traject is gestart om een Erkenning Verworven Competenties (EVC) te krijgen, waarmee hij een Beoepsregistratie Jeugd- en Gezinsprofessional kan behalen bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).

Zoals je ziet doen we er alles aan om de kwaliteit en professionaliteit van Paardenlief te blijven verhogen en dat hebben we ook bewezen door het behalen van het keurmerk "Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen". Hiermee tonen we aan dat de organisatie op het gebied van bedrijfsvoering, veiligheid en kwaliteit van zorg goed geregeld is en dat we werken volgens gekwalificeerde procedures en normen. We hebben er veel tijd in moeten steken, maar we zijn bijzonder blij met het behaalde resultaat!     Zaterdag 8 mei

Eindelijk weer een berichtje op de weblog van Paardenlief! Niet dat er niets te schrijven valt over wat er gebeurt bij Paardenlief, maar we zijn achter de schermen met zoveel dingen bezig, dat het weblog er even bij ingeschoten is. We zijn bijvoorbeeld bezig met een kwaliteitsborg systeem, wat echt veel werk is. We hebben een officieel cliëntvolgsysteem in gebruik genomen, waarin we alle dossiers aan het overzetten zijn en rapportages gaan bijhouden, we zetten samenwerkingen op, waarvoor veel overleg nodig is en daarnaast natuurlijk de Dagbesteding PLUS+ en alle klusjes op de boerderij.

Wist je bijvoorbeeld dat we een hele mooie picknicktafel gaan plaatsen zodat we met lekker weer heerlijk buiten kunnen theedrinken en lunchen? Wist je ook dat zo'n picknicktafel als bouwpakket geleverd wordt en eerst helemaal in de beits gezet moet worden voordat het in elkaar puzzelen kan beginnen? Maar goed, dat over de drukte bij Paardenlief, nu even wat nieuwtjes:

Pup Ragna groeit als kool en is regelmatig te vinden op de Dagbesteding PLUS+. Helaas heeft ze een klein misstapje gemaakt en heeft ze een scheurtje in het bot in haar achterpoot. Hierdoor moet ze voorlopig wat rustiger aan doen, wat voor een pup natuurlijk een hele opgave is! 

Het veulen van Sabine is twee weken geleden geboren en vandaag beviel Lace van een gezonde hengst. We hebben nu dus twee nieuwe hengstveulens in de kudde erbij! Erg leuk en mooi om te zien hoe deze veulens zich ontwikkelen en Paardenlief zou Paardenlief niet zijn, als we deze kans niet aangrijpen om onze deelnemers van alles te leren over opgroeien en ontwikkeling: Sociale ontwikkeling, grenzen aangeven, in je eigen kracht staan om dingen voor elkaar te krijgen, verantwoordelijkheid voor jezelf en anderen en tal van andere zaken die hierbij voorbij komen. 

Ook in de groep deelnemers is er inmiddels een meisje bijgekomen en zijn er ook kinderen die niet met dagbesteding meedoen, maar hulp nodig hebben in de vorm van therapie. Jeanne doet dit naast de Dagbesteding PLUS+ en Bart ondersteunt dit door veel met Jeanne te overleggen, of zoals ze dat zelf noemen: "Kletsen".

Verder zijn de drie stagiaires inmiddels goed ingewerkt en druk bezig met hun opdrachten voor school. Er zijn al wat kinderen en ouders gevraagd om hierbij te helpen, of toestemming te geven, waarvoor we erg dankbaar zijn! De opdrachten gaan over enkele kinderen van Dagbesteding PLUS+ en helpen om onze stagiaires later goede vakmensen te laten worden (uiteraard wordt bij deze opdrachten goed gelet op privacy gevoeligheden en wordt volledige annonimiteit geborgd). Jeanne en Bart begeleiden, als praktijkopleiders, deze opdrachten en dragen hiermee hun kennis over aan de stagiaires. Ook dit kan soms best veel tijd vergen, maar het zorgt er ook voor dat hun eigen kennis actueel en scherp blijft.

We hopen dat het voorjaar eindelijk zijn intrede eens maakt, zodat we met zijn allen heerlijk kunnen genieten van het fantastische buitenleven bij Paardenlief!


Vrijdag 19 maart

Welkom Ragna! Sinds deze week is Ragna bij Paardenlief komen wonen. Ze is een oud Duitse herder van 8 weken en woont in huis bij Jeanne en haar gezin, maar komt dagelijks langs bij Paardenlief om iedereen daar even gedag te zeggen. Omdat Ragna nog heel jong is, moet ze nog wennen aan alle nieuwe dingen in haar leven en moet ze iedereen bij Paardenlief goed leren kennen, dus natuurlijk ook de paarden, kippen, katten en de andere honden van Jeanne. Omdat het heel belangrijk is dat dit op een goede manier gebeurt zorgen Jeanne en Bart ervoor dat hierbij niets mis gaat.  Daarom kan het dus zijn dat in de eerste periode sommige dingen niet zomaar kunnen, dus willen we iedereen vragen goed te luisteren als Jeanne of Bart iets vertellen of uitleggen over de 'socialisatie' van Ragna.

"Ragna" is een Scandinavische meisjesnaam en betekent "Raadgever". Dat is natuurlijk een hele toepasselijke naam, omdat eigenlijk alle dieren bij Paardenlief ons vaak goede raad geven. De paarden bijvoorbeeld, geven ons goede raad over hoe we ons moeten gedragen als we met ze aan het werk zijn en eigenlijk geldt dat bij alle dieren: Je eigen gedrag heeft grote invloed op het gedrag van dieren. We weten dan ook zeker dat Ragna ons straks ook gaat helpen als 'raadgever'.

Inmiddels heeft ze al kennis gemaakt met onze vaste gasten bij Dagbesteding PLUS+ en zal ze ook graag kennismaken met de kinderen die vanaf volgende week langzaam weer terugkomen, na een lange periode waarin sommigen niet bij Paardenlief zijn geweest. We zeggen dus welkom tegen Ragna, maar ook welkom terug tegen iedereen die weer gezellig mee komt doen bij Paardenlief, waarbij we natuurlijk heel voorzichting zijn en ons zoveel mogelijk houden aan de richtlijnen die er zijn met betrekking tot Corona. 


Zondag 28 februari

Een jaar geleden werden de eerste Corona besmettingen in Nederland bekend. Niemand wist toen nog welke gevolgen dit allemaal zou hebben. Niemand had kunnen voorspellen dat er veel zou gaan veranderen en we hadden zeker niet verwacht dat zelfs de activiteiten van Paardenlief op een laag pitje zouden komen te staan. Inmiddels is het voor meerdere deelnemers al niet meer mogelijk om naar Dagbesteding PLUS+ te komen en zijn ook de paardrijlessen gestopt. Helaas kunnen we nog niet voorspellen wanneer dit allemaal weer mogelijk is en begrijpen we dat sommigen de paarden enorm missen! Om dit een klein beetje minder erg te maken is er een filmpje gemaakt, waarin alle paarden even voorbij komen, zodat jullie allemaal kunnen zien dat het goed met ze gaat. Ook kun je zien dat het voorjaar nieuw leven in het verschiet heeft: 2 merries zijn zwanger en zullen er aankomend voorjaar 2 veulens bijkomen in de kudde paarden! Kijk hier het filmpje.

Ook vertelden we al eerder over onze zoektocht naar een hondenpup die we graag willen laten opgroeien bij Paardenlief. Na verschillende mogelijkheden geprobeerd te hebben, kunnen we nu vertellen dat we deze week gaan kijken bij een nest puppies en kunnen we misschien binnenkort een jong hondje verwelkomen bij Paardenlief! Er is nog niets zeker, maar zodra er nieuws te melden is dan laten we dat meteen weten!


Maandag 1 februari

Trots zijn (zonder op te willen scheppen)

Bij dagbesteding hebben veel mensen een beeld dat voornamelijk te maken heeft met gezamenlijk, op een leuke en gezellige manier, invulling geven aan de dag. Het uitvoeren van werkzaamheden en taken om op een zinnige manier de dag te vullen. Dit is natuurlijk een belangrijk onderdeel van dagbesteding, maar wat vaak niet benoemd of gezien wordt is de meerwaarde die dagbesteding kan hebben. Zo ook bij de Dabbesteding PLUS+ bij Paardenlief. Naast de reguliere werkzaamheden en achter de schermen gebeurt er zoveel meer! Er wordt met alle deelnemers ook gewerkt aan persoonlijke ontwikkeling en het verbeteren van vaardigheden, waarvoor, waar nodig, zorg- of ontwikkelingsplannen opgesteld worden, waarover ouders/ verzorgers en andere organisaties en instellingen regelmatig gerapporteerd worden, om de ontwikkelingen te kunnen zien en eventueel bij te sturen, mocht dit nodig blijken. 

Om de ontwikkelingen van de deelnemers goed in beeld te krijgen en om deze vast te kunnen leggen worden door de begeleiders van Paardenlief gedragsobservaties gedaan, worden vaardigheden getoetst en worden gesprekken gevoerd om uiteindelijk tot een compleet beeld van de ontwikkelingen te komen. De rapportages hierover worden gedeeld met ouders/ verzorgers, maar ook met andere professionals, om zo tot een volledig inzicht te komen, ook vanuit andere gezichtspunten of visies. Met de feedback die we krijgen op deze rapportages en evaluaties houden we een vinger aan de pols met betrekking tot het te voeren beleid bij Paardenlief.

Omdat we graag transparant willen zijn, maar ook omdat we gewoon heel trots zijn, willen we, zonder naast onze schoenen te gaan lopen (-: een paar opmerkingen met jullie delen. Opmerkingen die gemaakt worden in reacties die we krijgen op rapportages over de ontwikkelingen van onze deelnemers. Andere professionals, werkend bij gemeenten, andere zorginstanties en instellingen benoemen, onder andere, het goede pedagogische klimaat bij Paardenlief, de goed passende methodiek(en) om tot optimale ontwikkeling te komen en zelfs de uitdrukking "een gouden plekje" kwam recent nog voorbij!

Klinkt misschien wat opschepperig, maar we weten dat het voor onze deelnemers erg belangrijk is om kwaliteiten te erkennen en zo te groeien in je persoonlijke ontwikkeling, maar geldt dat eigenlijk niet voor iedereen? Dus ook wij groeien nog steeds in onze eigen persoonlijke ontwikkeling. Samen leren, met elkaar en van elkaar!


Vrijdag 29 januari

Bij Paardenlief willen we heel graag ook een hond gaan laten genieten van alle liefde en aandacht die onze deelnemers van de dagbesteding hebben voor dieren.

Hiervoor zijn we op zoek naar een pup (of jonge hond) van een ras wat hiervoor geschikt zou zijn. Bij onze zoektocht zijn we eigenlijk erg geschrokken van wat we allemaal tegenkwamen in het huidige aanbod van pups en jonge honden! We wisten dat er door de huidige corona maatregelen veel mensen overgaan tot de aanschaf van een hond, maar dat de markt zo ‘oververhit’ is maakte dat we daar eigenlijk niet in mee willen doen, omdat dat volgens ons gevoel niet de bedoeling kan zijn.

 

Toch zouden we graag, op een verantwoorde manier, een pup willen verwelkomen bij Paardenlief! Vandaar dat we eens willen kijken wat er via ons netwerk mogelijk is.

Zoals gezegd willen we de hond tijdens de dagbesteding bij Paardenlief laten genieten van alle aandacht en liefde die ze van de deelnemers gaat krijgen. Omdat ze ook in huiselijke kring in onze privé situatie komt wonen zijn we op zoek naar een teefje, aangezien er in het gezin al twee reuen aanwezig zijn.

Omdat we er alles aan willen doen om voor een goede, verantwoorde en diervriendelijke opvoeding te zorgen, zal een gedragstherapeut, die gelukkig ook als begeleider bij Paardenlief werkt, ons bijstaan om iedereen op een juiste manier te betrekken in de opvoeding en ontwikkeling van de pup.

 

Heb je een goede tip, of weet je iemand die ons kan helpen in onze zoektocht? We horen het graag!


Maandag 18 januari

Leren bij Paardenlief.

Paardenlief biedt dagbesteding op de boerderij in Zijldijk. Dat paarden hierbij een grote rol spelen lijkt, gezien de naam van het bedrijf, voor de hand liggend, maar wat minder vanzelfsprekend is, blijkt de leeromgeving die geboden wordt. Het is niet voor niets dat de dagbesteding aangevuld wordt met PLUS+: Dagbesteding PLUS+. Doordat scholen momenteel aangewezen zijn op het online lesgeven, nemen meerdere deelnemers hun huiswerk en schoolopdrachten mee naar Paardenlief, om hier mee aan de slag te gaan. Uiteraard biedt Paardenlief hiervoor de mogelijkheden en begeleiding, maar ook wordt er, volgens de kenmerkende werkwijze van Paardenlief, gekeken naar wat voor iedereen meegenomen kan worden in het persoonlijke ontwikkelingsproces. Zo blijkt de opdracht van die ene deelnemer prima aan te sluiten bij de behoefte van die ander. De rekenopdracht van de ene deelnemer past heel goed bij het leerdoel van de ander en bij het verbeteren van de leesvaardigheid blijkt een schoolopdracht van een andere school ineens een passende methode te bieden. 

Door de ongedwongen aanpak van Paardenlief en de daarbij horende term "Toevallig leren", worden alle leermomenten spontaan opgepakt, zonder een vooropgezet plan van leerdoelen of een schoolse setting. Dat de deelnemers hierbij gebaat zijn, blijkt wel uit de resultaten die bijna ongemerkt behaald worden. De jongen die zich niet zou kunnen concentreren door een aandachtsstoornis, zit lange tijd te oefenen om het klokkijken onder de knie te krijgen. Het meisje dat zo graag engels wil leren spreken, gaat probleemloos door de opdrachten heen, die eigenlijk een niveau te hoog voor haar zouden zijn. Terwijl er op deze manier ontzettend veel geleerd wordt, blijkt ook dat alle andere deelnemers, op geheel eigen wijze en capaciteiten, ook meeleren met de opdrachten van de anderen, maar ook meehelpen om elkaars vaardigheden te verbeteren. Klokkijken, bijvoorbeeld, kun je leren door veel te oefenen, maar het meisje dat bezig is met een opdracht over optische illusies, heeft een paar trucjes waardoor de klok ineens veel eenvoudiger blijkt te zijn! Door dit uit te leggen op een manier die door iedereen begrepen wordt, komen sociale vaardigheden en empatische kwaliteiten zomaar ongemerkt voorbij. 

Dat is wat dagbesteding PLUS+ bij Paardenlief zo bijzonder maakt: Samen leren, met elkaar en van elkaar.Zondag 3 januari

Het team van Paardenlief wenst iedereen een gelukkig, gezond en liefdevol nieuw jaar. Een nieuw jaar waar hopelijk weer meer ruimte komt om alle activiteiten weer volledig te kunnen oppakken en waar beperkende maatregelen zullen verdwijnen. Een nieuw jaar waarin we er alles aan zullen doen om onze deelnemers te bieden wat nodig is: Dagbesteding PLUS+, paardrijlessen, persoonlijke ondersteuning en begeleiding, het uitvoeren van persoonlijke zorgplannen en het verwezenlijken van leerdoelen. Ook gaat Paardenlief zelf ook verder ontwikkelen en zijn er verschillende plannen die het mogelijk maken om deelnemers nog beter te steunen in de persoonlijke ontwikkeling, maar hier ook langer bij betrokken te blijven. We willen jongeren helpen om zo zelfstandig mogelijk het volwassen leven in te stappen. Hierbij ondersteunen we ook de ouders/ verzorgers bij (ortho)pedagogische vraagstukken, gezins ondersteuning en andere voorkomende problemen die de jongeren in de weg staan om het uiteindelijke doel te bereiken. Ook het ontlasten en verbeteren van de thuissituatie zal een steeds groter onderdeel worden van de werkzaamheden van Paardenlief.

Om dit te realiseren kijken we naar alle mogelijkheden die er zijn en naar de mogelijkheden die we in de toekomst kunnen bieden. We hebben gemerkt dat er bij deelnemers en ouders/ verzorgers behoeften bestaan zoals logeermogelijkheden bij Paardenlief, begeleid wonen, om zo eventueel de stap naar zelfstandig wonen te verkleinen, of beschermd wonen met ondersteuning waar nodig. De plannen zijn nog in een pril beginstadium en worden afgestemd op de specifieke, persoonlijke behoeften van iedereen. Om deze plannen goed vorm te geven horen we dus graag welke behoeften er eventueel nog meer zijn en wat Paardenlief nog meer kan betekenen om zo samen te werken aan een mooie toekomst, waarin iedereen zich kan ontwikkelen op een manier die bij je past en haalbaar is!

Een nieuw jaar met nieuwe ontwikkelingen, voor onze deelnemers, maar ook voor Paardenlief zelf! Welkom 2021! 


Dinsdag 15 december

Gisteren kregen we in Nederland het nieuws dat het hele land in een Lock Down gaat, om op deze manier het Coronavirus beter onder controle te krijgen. De gevolgen zullen voor iedereen merkbaar zijn of worden en vele bedrijven zullen op halve kracht verder gaan, of zelfs hun deuren helemaal moeten sluiten. Ook voor Paardenlief heeft de Lock Down gevolgen, maar omdat we noodzakelijke zorg bieden, zullen we open blijven voor onze dagbesteding PLUS+. Zo kunnen we zorgen voor een ontlasting van gezinnen waar dit nodig is en kunnen we voor onze deelnemers de regelmaat erin houden en een vaste invulling geven van de toch al lastige komende weken.

We hebben hiervoor maatregelen moeten nemen, die we hier even kort toelichten:

De hele opzet is er op gericht dat er zo weinig mogelijk mensen op de boerderij komen die daar niet echt hoeven te zijn. Verder willen we de contacten die deelnemers buiten Paardenlief hebben beperken, om zo "kruisbestuivingen" met andere locaties (scholen, dagbestedingen, werkplaatsen enz.) te voorkomen. Dit houdt in dat onze vrijwilligers gedurende de Lock Down geen werkzaamheden verrichten bij Paardenlief. Jeanne en Bart zullen samen alle voorkomende werkzaamheden oppakken om zo het aantal begeleiders te verminderen. Verder zal voor deelnemers die ook op andere locaties werken, leren of dagbesteding hebben, de dagbesteding tijdens de Lock Down stopgezet worden. Ook de paardrijlessen voor deelnemers die geen dagbesteding PLUS+ hebben bij Paardenlief worden voor de komende 5 weken stopgezet. We vinden dit uiteraard zeer jammer, maar we willen er alles aan doen om voor de meest dringende en noodzakelijke zorg een veilige haven te blijven. 

We zijn dus zeer alert op eventuele besmettingen die bij Paardenlief zouden kunnen voorkomen en houden alle berichten rond het Coronavirus nauwlettend in de gaten.

Zodra er weer meerdere mogelijkheden komen laten we dit uiteraard direct weten.

We willen iedereen veel sterkte toewensen voor de komende periode en wensen iedereen een fijn kerstfeest en een mooie jaarwisseling, ook al zal alles wat anders zijn dan we gewend zijn. Blijf gezond! 


Vrijdag 4 december

Dagbesteding bij Paardenlief heet niet voor niets "Dagbesteding PLUS+". De PLUS+ staat voor al dat extra's, voor al die pluspunten en speciale toevoegingen die Paardenlief Dagbesteding PLUS+ zo bijzonder maken. Naast de gezellige dagbesteding, waar de verzorging van de paarden en de voorkomende werkzaamheden op de boerderij de reguliere bezigheden zijn, wordt er ook veel aandacht besteed aan de persoonlijke ontwikkeling van iedereen die regelmatig aanwezig is in Zijldijk. Persoonlijke zorgplannen met doordachte leerdoelen zorgen ervoor dat er naast een prettige dagbesteding ook veel geleerd wordt. Niet in een schoolse leersetting, maar in een fijne samenwerking, waarbij iedereen zich serieus gezien voelt en leermomenten als vanzelf en zonder zware belasting 'toevallig' voorbij komen. Leren hoe de soms ingewikkelde maatschappij functioneert valt soms het beste aan te pakken door lessen op te pakken op een manier zoals het "in het echt" ook gaat. Dat bewees één van onze deelnemers wel door, samen met een begeleider, een heus klusbedrijf te beginnen en hiermee diverse klussen te gaan uitvoeren op de boerderij. Stopcontacten plaatsen, schrikdraad installaties aanleggen, automatische waterbakken voor de paarden en bezemhouders ophangen waren geen probleem. Door het maken van goede plannen, werklijsten en materiaaloverzichten kon onze klusdeelnemer precies vertellen wat de bedoeling was en daarnaast het nodige leren op het gebied van technische werkzaamheden. Deze week stond in het teken van een wat ingewikkeldere klus: Het plaatsen van een warmwater boiler in de keuken van de kantine bij Paardenlief! Na de nodige voorbereidingen en het maken van plannen werd ook deze klus geklaard en komt er nu ook warm water uit de kraan in de kantine! Natuurlijk zijn we supertrots op onze klussen experts en hopen we op nog meer topprestaties. De volgende plannen worden al gemaakt en richten zich op de sanitaire voorzieningen in de schuur. Zelfs de bedrijfsnaam van het klusbedrijf en bijbehorend logo, met treffende slogan worden niet vergeten: "Klusbedrijf B & W, daar kom je verder mee!"


Vrijdag 27 november

Sinds deze week is Kissi ons paarden-team komen versterken. Kissi is een merrie van 4 jaar oud. Ze is nog onbeleerd, dus ze moet alles nog leren en het is de bedoeling dat ze later ook ingezet kan worden bij de paardrijlessen. Bij aankomst was alles nog wat spannend voor Kissi, omdat ze hiervoor alleen maar gewend was om in een weiland te staan. Bij paardenlief komt ze in aanraking met allerlei zaken waarmee ze dus nog geen ervaring heeft. Ze begint nu al een stuk rustiger te worden en de eerste 'knuffelsessies' met onze deelnemers van de dagbesteding hebben al plaatsgevonden. We denken met Kissi een waardevolle aanwinst te hebben gedaan in de kudde paarden van Paardenlief!


Zaterdag 21 november

De kerstvakantie komt eraan en omdat er, door de huidige richtlijnen, niet veel uitjes of andere activiteiten mogelijk zijn, zal Paardenlief in de vakantie dagbesteding bieden. Van 21 december tot en met 2 januari ben je van harte welkom! De kerstdagen en nieuwjaarsdag gaan we zelf met familie doorbrengen, maar op de andere dagen kun je terecht op de boerderij. Laat ons even weten of je gebruik wilt maken van de dagbesteding PLUS+ tijdens de kerstvakantie en we reserveren een plekje voor je.


Woensdag 18 november

Het was al bekend, maar gisteren was het dan zover: Harvey is verhuisd. Omdat het aantal ruinen in de kudde niet te groot kan zijn, was al eerder besloten om voor Harvey een fijn nieuw thuis te zoeken. Gisteren kwam de nieuwe eigenaar kijken en na een fijne kennismaking werd besloten om Harvey direct mee te nemen naar zijn nieuwe kudde. Harvey had nog geen ervaring in het vervoer met een paardentrailer, maar na wat lichte weerstand stond hij toch vrij vlot in de trailer, om vervolgens vervoerd te worden naar zijn nieuwe plekje, net over de Duitse grens. Dat hij daar een fijne nieuwe plek heeft gevonden bleek wel uit de foto's en een filmpje dat we direct na aankomst opgestuurd kregen. Harvey stond rustig te eten tussen zijn nieuwe vrienden in de kudde. Afscheid nemen is natuurlijk altijd wat moeilijk, maar we weten dat Harvey op een hele mooie en fijne plek een fantastisch leven gaat krijgen, dus dat maakt het allemaal wat minder moeilijk. Aan de andere kant maakt het vertrek van Harvey het ook weer mogelijk dat er een nieuw lid van de kudde in aantocht is bij Paardenlief. We kijken uit naar het moment dat Kissie in Zijldijk komt wonen! Kissie is een merrie en zal binnenkort toegevoegd worden aan de kudde van Paardenlief, waarmee het afscheid van Harvey leidt tot het welkom voor Kissie! 


Vrijdag 13 november

Paardenlief is nu een officieel Erkend Leerbedrijf! We kunnen nu vakmensen opleiden via een stage voor de MBO opleidingen "Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen" en "Gespecialiseerd pedagogisch medewerker". Jeanne en Bart zijn nu geaccrediteerd als Praktijk opleiders en mogen de MBO studenten de fijne kneepjes van het vak bijbrengen. Er kan dus binnenkort een stagiaire bij Paardenlief aan de slag gaan en als assistent begeleider ingezet worden tijdens de dagbesteding PLUS+ en de rijlessen. Zo kunnen we ook op zoek naar een nieuwe collega voor in de toekomst waarin Paardenlief haar activiteiten uitbreidt.


Donderdag 5 november

Er gebeurt veel bij Paardenlief! De dagbesteding PLUS+ krijgt meer deelnemers en is nu ook 5 dagen per week geopend. Van dinsdag tot en met zaterdag komen, in wisselende bezetting, kinderen en jong volwassenen naar de boerderij om de paarden te verzorgen, klusjes uit te voeren, de kippen en katten verzorgen en natuurlijk om paard te rijden. In een gezellige sfeer en vriendschappelijke omgang leren we ook nog eens allerlei dingen die ervoor zorgen dat we ook blijven groeien en zelfstandiger worden.

Ook pakken we gezamenlijk zaken op die nu eenmaal komen kijken bij de verzorging van paarden, zoals het bekappen van de hoeven, waarvoor gisteren de hoefsmid langs kwam. Iedereen hielp om de paarden één voor één klaar te zetten zodat de hoefsmid zijn werk kon doen. Het jonge veulen maakte dit voor de eerste keer mee en dat was nog wel even spannend! 

Verder was het gisteren ook best druk tijdens de gezamenlijke paardrijles waar 3 ruiters aan de slag gingen met hulp van onze vrijwilligers. We zijn blij dat we deze hulp krijgen!

Omdat we ook plaats willen gaan bieden aan studenten die een opleiding doen die aansluit bij de activiteiten van Paardenlief zijn we bezig om een Erkend Leerbedrijf te worden, zodat studenten hun stage bij ons kunnen uitvoeren. We kunnen ze dan gaan begeleiden om zo ook te leren hoe pedagogische dagbesteding PLUS+ er in de praktijk uitziet en misschien, na het afronden van de opleiding onze nieuwe collega's te worden. Paardenlief groeit dus gestaag verder, en ontwikkelt op allerlei gebieden, net als onze deelnemers!


Zondag 18 oktober

Paardenlief staat voor een kwalitatief goede dagbesteding PLUS+. Deze kwaliteit komt niet alleen tot uiting in de werkwijze en de kundige begeleiding, maar ook in de veiligheid en gezondheid van de deelnemers. Er wordt bijvoorbeeld bewust omgegaan met wat er gegeten en gedronken wordt en stimuleren we deelnemers om o.a. overgewicht aan te pakken.

Om de veiligheid en gezondheid nog verder te verbeteren hebben Jeanne en Bart vorige week een cursus BHV/ EHBO met goed gevolg doorlopen en mogen zij zich gecertificeerde BHV/ EHBO-ers noemen. EHBO kent iedereen natuurlijk: Eerste Hulp Bij Ongelukken, waarbij allerlei situaties voorbij kwamen waarin de eerste hulp erg belangrijk is. Er was zelfs speciale aandacht voor ongelukken en verwondingen die kunnen voorkomen in de omgang met paarden en paardrijden.

BHV is wellicht wat minder bekend en staat voor Bedrijfs Hulp Verlener. Hierbij gaat het om situaties die in een bedrijf kunnen voorkomen, waarbij ontruiming noodzakelijk is, beginnende brandjes geblust moeten worden of andere gevaarlijke situaties aangepakt dienen te worden. Over veel van deze situaties kan vooraf nagedacht worden en kunnen er plannen gemaakt worden over hoe te handelen als het ooit zover zou komen. Deze plannen worden uitgewerkt en komen in een totaalplan, toegespitst op de specifieke situatie bij Paardenlief: Het Calamiteiten plan. De komende tijd gaan we dit plan tot in de kleinste puntjes doorlichten en zo dus ook zorgen voor een optimale veiligheid.

Ook gaan we regelmatig met deelnemers oefeningen doen die te maken hebben met zowel BHV als met EHBO, zodat iedereen weet wat de bedoeling is als het ooit nodig blijkt. We doen er uiteraard alles aan om calamiteiten te voorkomen, maar mocht het toch eens nodig zijn, dan zijn we goed voorbereid! 


Zaterdag 10 oktober

Dagbesteding bij Paardenlief is zoveel meer! Het is niet voor niets dat we het Dagbesteding PLUS+ noemen en dus meer bieden dan een leuke dag samen, het is meer! Niet alleen de invulling is meer, ook de mogelijkheden en dagen worden nu meer. Naast persoonlijke begeleiding tijdens dagbesteding PLUS+ gaat Paardenlief ook gezinsondersteuning en pedagogische hulp bieden aan ouders en verzorgers. Daarnaast wordt ook het aantal dagen voor dagbesteding PLUS+ meer: Met ingang van 1 november biedt Paardenlief Dagbesteding PLUS+ van dinsdag t/m. zaterdag! Vijf dagen per week lekker bezig zijn en met elkaar ook nog eens van alles leren! Lijkt dit je ook wel wat? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken, dan kunnen we samen met paarden gaan bouwen aan kracht en vertrouwen! 


Zondag 27 september

De werkwijze bij Paardenlief kenmerkt zich door de brede inzet van verschillende methodes, therapieën en ondersteunings trajecten. Per deelnemer wordt een passend ondersteunings- of zorgplan gemaakt, bestaande uit realistische leerdoelen en middelen om deze te behalen. Zo'n plan wordt opgesteld door een systeemgerichte aanpak, wat betekent dat het netwerk van deelnemers ook zoveel mogelijk betrokken wordt. Het gaat hier om direct betrokken mensen zoals ouders en andere gezinsleden, maar ook leraren en klasgenootjes van school, vrienden en vriendinnen en zo iedereen die iets kan betekenen om de leerdoelen te halen. We gaan dan ook in gesprek met bijvoorbeeld de ouders van deelnemers om af te stemmen wat de verwachtingen zijn, hoe de thuissituatie is en op welke wijze we gezamenlijk kunnen optrekken om deelnemers maximaal te ondersteunen. Tijdens zo'n gesprek kwamen onderwerpen ter sprake die te maken hadden met zaken die zich voordoen in de thuissituatie en waar ouders niet goed wisten hoe dit aan te pakken, of al vaker pogingen gedaan hadden die helaas onvoldoende resultaat hadden opgeleverd. Op verzoek van de ouders en het betrokken kind zal Paardenlief hier dan ook gezinsondersteuning en begeleiding gaan bieden, om hiermee dan ook het hele 'systeem' (gezin), maar ook de individuele hulp te kunnen bieden, waarmee ook de leerdoelen eerder behaald kunnen worden. Meer weten over deze bredere, maar ook specifiekere ondersteuning? We beantwoorden graag jullie vragen, of kijken graag naar de mogelijkheden die er zijn, om op verschillende vlakken en niveaus samen aan de slag te gaan!  


Maandag 14 september

Paardenlief biedt op woensdag, vrijdag en zaterdag dagbesteding op de boerderij in Zijldijk. Deze dagbesteding bestaat uit allerlei werkzaamheden, activiteiten en natuurlijk samen optrekken in een fijne sfeer. Ook paardrijden wordt weer een vast onderdeel van de dagbesteding, maar dagbesteding bij Paardenlief is zoveel meer! Je zou het kunnen omschrijven als "Dagbesteding PLUS+", omdat tijdens de dagbesteding ook gewerkt wordt aan leerdoelen en (sociale) vaardigheden. Niet volgens een vast rooster of schema, maar zoals we het zelf noemen, door 'toevallig leren'. Er komen tijdens de activiteiten allerlei situaties voor waar leermomenten zich aandienen. Door deze momenten meteen aan te grijpen kunnen wijze lessen geleerd worden, zonder dat hier heel veel moeite voor gedaan hoeft te worden, of dat hier een vooropgezet plan voor gemaakt hoeft te worden. Door deze leermomenten gewoon mee te nemen in de dagelijkse routine, worden veel zaken als vanzelf geleerd en is er geen prestatiedruk, wat vaak afbreuk doet aan de motivatie. Zo moeten bijvoorbeeld de paarden regelmatig meegenomen worden of ergens neergezet worden, waarbij ze soms even wat tegengas geven. Ze willen dan niet meelopen of weigeren een stapje achteruit te doen. Het is dan aan de deelnemers van de dagbesteding PLUS+ om er toch voor te zorgen dat de paarden doen wat we van ze vragen. Hier komt het dan neer op doorzetten, niet opgeven, laat je kracht zien en geef duidelijk aan wat je wilt. Dat dit direct te maken heeft met assertiviteit, zelfvertrouwen en opkomen voor jezelf is dan de pedagogische les, waarvoor je dus niet speciaal naar een spannende cursus of training hoeft te gaan.

Verder wordt voor alle deelnemers (in overleg met ouders/ verzorgers) een zorgplan gemaakt, waarin leerdoelen opgenomen worden die aansluiten bij de persoonlijke situatie van de deelnemers en/ of ouders/ verzorgers. Hierbij wordt dan ook het gehele bestaande systeem/ netwerk meegenomen, om op verschillende vlakken te werken aan het behalen van de gestelde doelen. "Dagbesteding PLUS+" is bij Paardenlief de gewoonte en niet de uitzondering, dus eigenlijk die ene klap waarmee je twee vliegen slaat.


Zondag 6 september:

Door de richtlijnen met betrekking tot het Coronavirus was het even niet mogelijk om de paardrijlessen bij Paardenlief door te laten gaan. Door de versoepelingen van de richtlijnen hebben we nu goed nieuws: We gaan weer starten met de paardrijlessen! Na overleg met de Brug Noord Groningen, waarmee we samenwerken om veel deelnemers de mogelijkheid voor paardrijden te kunnen bieden, is het volgende plan gemaakt:

De paardrijlessen bij Paardenlief zullen worden gegeven als activiteit tijdens de dagbesteding. Deelnemers van de dagbesteding hoeven hiervoor niet extra te betalen, dus dagbesteding bij Paardenlief wordt hierdoor nog leuker! Natuurlijk kun je ook paardrijlessen volgen als je niet deelneemt aan de dagbesteding, maar dan worden er wel kosten in rekening gebracht. Zoals wel bekend is, zijn de paardrijlessen bij Paardenlief bijzonder, omdat naast het leren paardrijden ook de persoonlijke aandacht en ondersteuning bij het versterken van je persoonlijke kwaliteiten, een belangrijk onderdeel is. Lijkt het je ook leuk om de paardrijlessen te volgen? Neem gerust even contact op om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor deelname aan de dagbesteding of het volgen van alleen de paardrijlessen!


Donderdag 3 september:

Bij Paardenlief willen we bewust en verantwoord met alles omgaan, zo ook met de eetgewoontes en voedingsmiddelen die gebruikt worden door deelnemers tijdens de dagbesteding. Sommige deelnemers hebben een dieet, of willen graag naar een verantwoord eetpatroon. Uiteraard wordt hier tijdens het doen van de boodschappen al zeer bewust mee omgegaan, maar deze week zijn we, samen met de deelnemers, ook eens kritisch gaan kijken naar het gebruik van suiker. Tijdens het eten wordt er natuurlijk ook wat gedronken, maar ook tijdens de pauze momenten wordt thee gedronken. Zijn het bij het eten de vruchtensappen, drinkyoghurt en ranja waarin suiker zit, ook in de thee verdween menig zakje suiker. Toen we hier eens kritisch naar keken, bleek dat er dus best veel (!) suiker gebruikt wordt en als je dit eens zichtbaar maakt met het aantal zakjes suiker dat overal in verborgen zit, dan is dat soms best even schrikken! Nadat we dit besproken hebben met de deelnemers kwamen we eigenlijk gezamenlijk tot het besluit om bepaalde sapjes of drinkyoghurts te vervangen voor puur appelsap van appels uit eigen boomgaard. Ook besloten we om de suiker in de thee te vervangen voor honing. Net zo lekker en veel gezonder! Bewust omgaan met voeding en daar samen naar te kijken blijkt eigenlijk best wel leuk en leerzaam! Dit gaan we dan ook zeker een vast onderdeel laten zijn tijdens de maaltijden bij Paardenlief! 


Vrijdag 28 augustus 2020:

Jeanne maakt plannen.

Op vakantie moet je vooral goed uitrusten, daar is vakantie voor bedoeld, toch? Dat dit heel goed voor je is blijkt wel weer. Jeanne maakt de mooiste plannen terwijl ze op vakantie is! Volgende week, als ze weer terug is, gaan we die plannen bespreken en kijken wat allemaal mogelijk is, maar het lijken nu al hele goede plannen... Wil je weten wat de plannen zijn? Blijf op de hoogte en houd dit blog in de gaten! Jeanne heeft plannen... het rijmt zelfs (bijna).


Zondag 23 augustus 2020:

Afgelopen periode was er één met onduidelijkheid, veranderingen en ingrijpende gebeurtenissen. Ingewikkelde richtlijnen door het Coronavirus, waardoor de paardrijlessen en de dagbesteding ineens moesten stoppen, of een andere vorm kregen. Nieuwe gezichten van deelnemers en begeleiders, een deelnemer die afscheid nam, maar ook in de kudde pony's waren er wijzigingen. Een pony erbij, de geboorte van twee veulens, maar ook het verdrietige afscheid van een pony en een pasgeboren veulen. Dat dit veel emoties met zich meebrengt en iedereen hier op zijn eigen wijze een weg in moest vinden, heeft natuurlijk veel los gemaakt, maar ook veel moois laten zien: Elkaar steunen, helpen en samen verder gaan en te groeien in de persoonlijke ontwikkeling en Paardenlief laten groeien tot een plek waar nog meer mensen zich helemaal thuis voelen.

In de week die voor ons ligt gaat Jeanne met haar man even heerlijk genieten van een vakantie om uit te rusten en weer op te laden, zodat ze straks weer met hernieuwde energie aan de slag kan gaan. Tijdens haar vakantie zal Bart de werkzaamheden van Jeanne overnemen, waarbij Nova natuurlijk haar onmisbare hulp zal bieden! 

We wensen Jeanne en Patrick een heerlijke week vakantie en Bart en Nova zullen ervoor zorgen dat de deelnemers van de dagbesteding zich ook weer prima zullen vermaken! 


Woensdag 19 augustus 2020:

Niet leuk om een eerste bericht op het weblog te plaatsen met zo'n verdrietige boodschap, maar het hoort wel bij de realiteit...


Wat een bizarre week. Onze lieve Jill, vorige week was er niets aan de hand, gister ben je overleden. Wat heb je gevochten, een strijd die we samen gevochten hebben. Maar het voelt niet dat we verloren hebben, het was goed zo...

5 weken mocht je maar bij ons zijn, maar wat heb je in die tijd een hoop mensen blij gemaakt. Je mooie oranje oren huppelend door de wei. En ook nu leren we zo veel van je, dat de deelnemers ook om moeten gaan met de dood. Het verdriet van iedereen. Maar vooral de kracht die ik afgelopen week gezien heb van alle lieve mensen om mij heen. De dierenarts die dag en nacht voor ons klaar stond. De lieve vrienden die hielpen met zorgen voor Jill, mijn lieve collega's Bart en Nova die er voor de deelnemers van de dagbesteding waren. Lieve Miranda die ik steeds weer kon bellen en appen voor advies. Mijn gezin die het in huis regelden. Maar ook mijn fantastische kudde, waar ik op mag en kan vertrouwen. Dat soms dingen gaan zoals ze gaan.

Nu terug kijkend op deze afgelopen week, zie ik alle liefde, die zowel Jill als ik ontvangen hebben. Dank jullie!


Copyright © Paardenlief. Alle rechten voorbehouden