Welkom op het weblog van Paardenlief! Regelmatig zullen we hier berichten plaatsen over het reilen en zeilen op de boerderij. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten en wat er allemaal gebeurt tijdens de Dagbesteding Plus+, de rijlessen of de coachingsessies? Check deze pagina regelmatig en je blijft op de hoogte!


Zondag 18 oktober

Paardenlief staat voor een kwalitatief goede dagbesteding Plus+. Deze kwaliteit komt niet alleen tot uiting in de werkwijze en de kundige begeleiding, maar ook in de veiligheid en gezondheid van de deelnemers. Er wordt bijvoorbeeld bewust omgegaan met wat er gegeten en gedronken wordt en stimuleren we deelnemers om o.a. overgewicht aan te pakken.

Om de veiligheid en gezondheid nog verder te verbeteren hebben Jeanne en Bart vorige week een cursus BHV/ EHBO met goed gevolg doorlopen en mogen zij zich gecertificeerde BHV/ EHBO-ers noemen. EHBO kent iedereen natuurlijk: Eerste Hulp Bij Ongelukken, waarbij allerlei situaties voorbij kwamen waarin de eerste hulp erg belangrijk is. Er was zelfs speciale aandacht voor ongelukken en verwondingen die kunnen voorkomen in de omgang met paarden en paardrijden.

BHV is wellicht wat minder bekend en staat voor Bedrijfs Hulp Verlener. Hierbij gaat het om situaties die in een bedrijf kunnen voorkomen, waarbij ontruiming noodzakelijk is, beginnende brandjes geblust moeten worden of andere gevaarlijke situaties aangepakt dienen te worden. Over veel van deze situaties kan vooraf nagedacht worden en kunnen er plannen gemaakt worden over hoe te handelen als het ooit zover zou komen. Deze plannen worden uitgewerkt en komen in een totaalplan, toegespitst op de specifieke situatie bij Paardenlief: Het Calamiteiten plan. De komende tijd gaan we dit plan tot in de kleinste puntjes doorlichten en zo dus ook zorgen voor een optimale veiligheid.

Ook gaan we regelmatig met deelnemers oefeningen doen die te maken hebben met zowel BHV als met EHBO, zodat iedereen weet wat de bedoeling is als het ooit nodig blijkt. We doen er uiteraard alles aan om calamiteiten te voorkomen, maar mocht het toch eens nodig zijn, dan zijn we goed voorbereid! 


Zaterdag 10 oktober

Dagbesteding bij Paardenlief is zoveel meer! Het is niet voor niets dat we het Dagbesteding Plus+ noemen en dus meer bieden dan een leuke dag samen, het is meer! Niet alleen de invulling is meer, ook de mogelijkheden en dagen worden nu meer. Naast persoonlijke begeleiding tijdens dagbesteding gaat Paardenlief ook gezinsondersteuning en pedagogische hulp bieden aan ouders en verzorgers. Daarnaast wordt ook het aantal dagen voor dagbesteding meer: Met ingang van 1 november biedt Paardenlief Dagbesteding Plus+ van dinsdag t/m. zaterdag! Vijf dagen per week lekker bezig zijn en met elkaar ook nog eens van alles leren! Lijkt dit je ook wel wat? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken, dan kunnen we samen met paarden gaan bouwen aan kracht en vertrouwen! 


Zondag 27 september

De werkwijze bij Paardenlief kenmerkt zich door de brede inzet van verschillende methodes, therapieën en ondersteunings trajecten. Per deelnemer wordt een passend ondersteunings- of zorgplan gemaakt, bestaande uit realistische leerdoelen en middelen om deze te behalen. Zo'n plan wordt opgesteld door een systeemgerichte aanpak, wat betekent dat het netwerk van deelnemers ook zoveel mogelijk betrokken wordt. Het gaat hier om direct betrokken mensen zoals ouders en andere gezinsleden, maar ook leraren en klasgenootjes van school, vrienden en vriendinnen en zo iedereen die iets kan betekenen om de leerdoelen te halen. We gaan dan ook in gesprek met bijvoorbeeld de ouders van deelnemers om af te stemmen wat de verwachtingen zijn, hoe de thuissituatie is en op welke wijze we gezamenlijk kunnen optrekken om deelnemers maximaal te ondersteunen. Tijdens zo'n gesprek kwamen onderwerpen ter sprake die te maken hadden met zaken die zich voordoen in de thuissituatie en waar ouders niet goed wisten hoe dit aan te pakken, of al vaker pogingen gedaan hadden die helaas onvoldoende resultaat hadden opgeleverd. Op verzoek van de ouders en het betrokken kind zal Paardenlief hier dan ook gezinsondersteuning en begeleiding gaan bieden, om hiermee dan ook het hele 'systeem' (gezin), maar ook de individuele hulp te kunnen bieden, waarmee ook de leerdoelen eerder behaald kunnen worden. Meer weten over deze bredere, maar ook specifiekere ondersteuning? We beantwoorden graag jullie vragen, of kijken graag naar de mogelijkheden die er zijn, om op verschillende vlakken en niveaus samen aan de slag te gaan!  


Maandag 14 september

Paardenlief biedt op woensdag, vrijdag en zaterdag dagbesteding op de boerderij in Zijldijk. Deze dagbesteding bestaat uit allerlei werkzaamheden, activiteiten en natuurlijk samen optrekken in een fijne sfeer. Ook paardrijden wordt weer een vast onderdeel van de dagbesteding, maar dagbesteding bij Paardenlief is zoveel meer! Je zou het kunnen omschrijven als "Dagbesteding PLUS+", omdat tijdens de dagbesteding ook gewerkt wordt aan leerdoelen en (sociale) vaardigheden. Niet volgens een vast rooster of schema, maar zoals we het zelf noemen, door 'toevallig leren'. Er komen tijdens de activiteiten allerlei situaties voor waar leermomenten zich aandienen. Door deze momenten meteen aan te grijpen kunnen wijze lessen geleerd worden, zonder dat hier heel veel moeite voor gedaan hoeft te worden, of dat hier een vooropgezet plan voor gemaakt hoeft te worden. Door deze leermomenten gewoon mee te nemen in de dagelijkse routine, worden veel zaken als vanzelf geleerd en is er geen prestatiedruk, wat vaak afbreuk doet aan de motivatie. Zo moeten bijvoorbeeld de paarden regelmatig meegenomen worden of ergens neergezet worden, waarbij ze soms even wat tegengas geven. Ze willen dan niet meelopen of weigeren een stapje achteruit te doen. Het is dan aan de deelnemers van de dagbesteding om er toch voor te zorgen dat de paarden doen wat we van ze vragen. Hier komt het dan neer op doorzetten, niet opgeven, laat je kracht zien en geef duidelijk aan wat je wilt. Dat dit direct te maken heeft met assertiviteit, zelfvertrouwen en opkomen voor jezelf is dan de pedagogische les, waarvoor je dus niet speciaal naar een spannende cursus of training hoeft te gaan.

Verder wordt voor alle deelnemers (in overleg met ouders/ verzorgers) een zorgplan gemaakt, waarin leerdoelen opgenomen worden die aansluiten bij de persoonlijke situatie van de deelnemers en/ of ouders/ verzorgers. Hierbij wordt dan ook het gehele bestaande systeem/ netwerk meegenomen, om op verschillende vlakken te werken aan het behalen van de gestelde doelen. "Dagbesteding PLUS+" is bij Paardenlief de gewoonte en niet de uitzondering, dus eigenlijk die ene klap waarmee je twee vliegen slaat.


Zondag 6 september:

Door de richtlijnen met betrekking tot het Coronavirus was het even niet mogelijk om de paardrijlessen bij Paardenlief door te laten gaan. Door de versoepelingen van de richtlijnen hebben we nu goed nieuws: We gaan weer starten met de paardrijlessen! Na overleg met de Brug Noord Groningen, waarmee we samenwerken om veel deelnemers de mogelijkheid voor paardrijden te kunnen bieden, is het volgende plan gemaakt:

De paardrijlessen bij Paardenlief zullen worden gegeven als activiteit tijdens de dagbesteding. Deelnemers van de dagbesteding hoeven hiervoor niet extra te betalen, dus dagbesteding bij Paardenlief wordt hierdoor nog leuker! Natuurlijk kun je ook paardrijlessen volgen als je niet deelneemt aan de dagbesteding, maar dan worden er wel kosten in rekening gebracht. Zoals wel bekend is, zijn de paardrijlessen bij Paardenlief bijzonder, omdat naast het leren paardrijden ook de persoonlijke aandacht en ondersteuning bij het versterken van je persoonlijke kwaliteiten, een belangrijk onderdeel is. Lijkt het je ook leuk om de paardrijlessen te volgen? Neem gerust even contact op om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor deelname aan de dagbesteding of het volgen van alleen de paardrijlessen!


Donderdag 3 september:

Bij Paardenlief willen we bewust en verantwoord met alles omgaan, zo ook met de eetgewoontes en voedingsmiddelen die gebruikt worden door deelnemers tijdens de dagbesteding. Sommige deelnemers hebben een dieet, of willen graag naar een verantwoord eetpatroon. Uiteraard wordt hier tijdens het doen van de boodschappen al zeer bewust mee omgegaan, maar deze week zijn we, samen met de deelnemers, ook eens kritisch gaan kijken naar het gebruik van suiker. Tijdens het eten wordt er natuurlijk ook wat gedronken, maar ook tijdens de pauze momenten wordt thee gedronken. Zijn het bij het eten de vruchtensappen, drinkyoghurt en ranja waarin suiker zit, ook in de thee verdween menig zakje suiker. Toen we hier eens kritisch naar keken, bleek dat er dus best veel (!) suiker gebruikt wordt en als je dit eens zichtbaar maakt met het aantal zakjes suiker dat overal in verborgen zit, dan is dat soms best even schrikken! Nadat we dit besproken hebben met de deelnemers kwamen we eigenlijk gezamenlijk tot het besluit om bepaalde sapjes of drinkyoghurts te vervangen voor puur appelsap van appels uit eigen boomgaard. Ook besloten we om de suiker in de thee te vervangen voor honing. Net zo lekker en veel gezonder! Bewust omgaan met voeding en daar samen naar te kijken blijkt eigenlijk best wel leuk en leerzaam! Dit gaan we dan ook zeker een vast onderdeel laten zijn tijdens de maaltijden bij Paardenlief! 


Vrijdag 28 augustus 2020:

Jeanne maakt plannen.

Op vakantie moet je vooral goed uitrusten, daar is vakantie voor bedoeld, toch? Dat dit heel goed voor je is blijkt wel weer. Jeanne maakt de mooiste plannen terwijl ze op vakantie is! Volgende week, als ze weer terug is, gaan we die plannen bespreken en kijken wat allemaal mogelijk is, maar het lijken nu al hele goede plannen... Wil je weten wat de plannen zijn? Blijf op de hoogte en houd dit blog in de gaten! Jeanne heeft plannen... het rijmt zelfs (bijna).


Zondag 23 augustus 2020:

Afgelopen periode was er één met onduidelijkheid, veranderingen en ingrijpende gebeurtenissen. Ingewikkelde richtlijnen door het Coronavirus, waardoor de paardrijlessen en de dagbesteding ineens moesten stoppen, of een andere vorm kregen. Nieuwe gezichten van deelnemers en begeleiders, een deelnemer die afscheid nam, maar ook in de kudde pony's waren er wijzigingen. Een pony erbij, de geboorte van twee veulens, maar ook het verdrietige afscheid van een pony en een pasgeboren veulen. Dat dit veel emoties met zich meebrengt en iedereen hier op zijn eigen wijze een weg in moest vinden, heeft natuurlijk veel los gemaakt, maar ook veel moois laten zien: Elkaar steunen, helpen en samen verder gaan en te groeien in de persoonlijke ontwikkeling en Paardenlief laten groeien tot een plek waar nog meer mensen zich helemaal thuis voelen.

In de week die voor ons ligt gaat Jeanne met haar man even heerlijk genieten van een vakantie om uit te rusten en weer op te laden, zodat ze straks weer met hernieuwde energie aan de slag kan gaan. Tijdens haar vakantie zal Bart de werkzaamheden van Jeanne overnemen, waarbij Nova natuurlijk haar onmisbare hulp zal bieden! 

We wensen Jeanne en Patrick een heerlijke week vakantie en Bart en Nova zullen ervoor zorgen dat de deelnemers van de dagbesteding zich ook weer prima zullen vermaken! 


Woensdag 19 augustus 2020:

Niet leuk om een eerste bericht op het weblog te plaatsen met zo'n verdrietige boodschap, maar het hoort wel bij de realiteit...


Wat een bizarre week. Onze lieve Jill, vorige week was er niets aan de hand, gister ben je overleden. Wat heb je gevochten, een strijd die we samen gevochten hebben. Maar het voelt niet dat we verloren hebben, het was goed zo...

5 weken mocht je maar bij ons zijn, maar wat heb je in die tijd een hoop mensen blij gemaakt. Je mooie oranje oren huppelend door de wei. En ook nu leren we zo veel van je, dat de deelnemers ook om moeten gaan met de dood. Het verdriet van iedereen. Maar vooral de kracht die ik afgelopen week gezien heb van alle lieve mensen om mij heen. De dierenarts die dag en nacht voor ons klaar stond. De lieve vrienden die hielpen met zorgen voor Jill, mijn lieve collega's Bart en Nova die er voor de deelnemers van de dagbesteding waren. Lieve Miranda die ik steeds weer kon bellen en appen voor advies. Mijn gezin die het in huis regelden. Maar ook mijn fantastische kudde, waar ik op mag en kan vertrouwen. Dat soms dingen gaan zoals ze gaan.

Nu terug kijkend op deze afgelopen week, zie ik alle liefde, die zowel Jill als ik ontvangen hebben. Dank jullie!


Blog

Copyright © Paardenlief. Alle rechten voorbehouden

Deze website maakt gebruik van cookies. Door te klikken op "Accepteren" gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Accepteren